W piątek, 31 maja Augustowska Miodosytnia otrzymała prestiżową nagrodę „Złote jajo” oraz Certyfikat KUKBUK Poleca, podczas finału 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca. Certyfikat jakości został przyznany w kategorii „W płynie z procentami”.
"KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Dla tych, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie ludzi i przyrodę. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca. Swoją decyzję jury konkursu uzasadniło:
"Za szlachetny smak trójniaka markowego, do którego produkcji użyto jedynie miodu, wody, przypraw i drożdży, oraz za zaangażowanie w przywracanie pięknych staropolskich tradycji bartnictwa i miodosytnictwa."
-To ogromne wyróżnienie dla naszej pracy i produktów oraz wielki zastrzyk energii do dalszego działania - powiedział po wręczeniu nagrody Paweł Kotwica, współwłaściciel Augustowskiej Miodosytni.
Augustowska Miodosytnia powstała w 2017 roku. Jej założyciele od lat są zaangażowani w przywracanie bartnictwa w Puszczy Augustowskiej. Tak jak w przypadku bartnictwa, miodosytnictwo to piękna staropolska tradycja wyparta z rynku i powszechnej świadomości poprzez popularyzacje bardziej ekonomicznych form produkcji.
-Augustowską Miodosytnie otworzyliśmy, aby w sposób tradycyjny produkować miody pitne najwyższej jakości, przerabiamy miód pozyskany w Polsce lub sąsiedniej Litwie, w produkcji stosujemy tylko naturalne surowce, wiele przypraw i dodatków zbieramy osobiście. Cieszę się, że nasza ciężka praca i zaangażowanie zostały docenione - powiedział Piotr Piłasiewicz, współwłaściciel Miodosytni.
Serdecznie gratulujemy wyróżnienia oraz życzymy dalszych sukcesów.