Coraz częściej szukamy produktów, które ożywią nasze doznania smakowe i przywołają obrazy z młodości, kiedy to w domowym zaciszu nasze babcie i mamy oddawały się produkcji żywności. Robiły zarówno przetwory z warzyw i wszelakie konfitury z owoców sezonowych, ale przygotowywały też domowe wędliny. Wyroby mięsne były wtedy prawdziwym rarytasem dla całej rodziny. Niestety, produkcja wędlin na masową skalę zepsuła ich smak, a przede wszystkim jakość, a kupujący zaczęli dostrzegać w tym również zagrożenie dla swojego zdrowia.

Rozwój świadomości konsumentów i zmiana nawyków żywieniowych sprawiły, że popyt na domowe wędliny wciąż wzrasta. A to bardzo dobra wiadomość, szczególnie dla tych producentów, którzy cenią sobie jakość swoich wyrobów i dbają o klienta.

Najbardziej popularnym sposobem przygotowywania domowych wędlin jest gotowanie i pieczenie. Są to czynności, do których nie potrzebujemy specjalistycznego sprzętu, wystarczy zwykły garnek lub piekarnik. Tą metodą możemy zrobić wykwintne rolady z ulubionym nadzieniem, ale też proste wyroby, szynki na codzienne kanapki.

Schab i karkówka sprawdzą się tutaj idealnie. Są to uniwersalne mięsa, każdy poradzi sobie z ich przyrządzeniem i uzyska soczystą, miękką wędlinę. Aby wzbogacić efekt końcowy warto trochę zaszaleć i, oprócz standardowych przypraw, stworzyć autorską marynatę, którą obtoczymy mięso.

Wędliny gotowane i pieczone - co należy wiedzieć?

Dla osób, które nie lubią wieprzowiny, idealną alternatywą będzie drób. Bez obaw, z piersi kurczaka również może powstać prawdziwy wędliniarski majstersztyk. Odpowiednia oprawa, godzina w piekarniku i mamy pyszny dodatek do kanapek. To niesamowite, że nawet największy laik może zrobić domowe wędliny i nie musi martwić się o ich skład, gdyż to on o nim decyduje.

Wędzenie domowych wyrobów

Każdy z nas z pewnością zna ten specyficzny zapach i smak wędzonych wędlin. Jest to dość pracochłonna metoda przygotowywania swojskich wyrobów, która wymaga też odpowiedniego sprzętu. Przede wszystkim powinniśmy mieć wędzarnie i zaopatrzyć się w odpowiednie drewno.

Wędzić możemy na ciepło i na zimno - wszystko zależy od tego, co lubimy i co chcemy uzyskać. Domowe wędliny najczęściej powstają ze schabu, karkówki, szynki i boczku. Bardziej wymagająca w przygotowaniu jest na pewno polędwica łososiowa, ale jej smak może wynagrodzić nam cały trud pracy. Warto spróbować swoich sił.

Mięso należy odpowiednio przygotować. Najpierw je peklujemy, czyli umieszczamy w wodzie z solą na kilka dni. Do takiego roztworu możemy dodać ulubione przyprawy, które dodatkowo wpłyną na walory smakowe naszej domowej wędliny. Później należy mięso wysuszyć i można przejść do wędzenia, co potrwa ładnych parę godzin.

Grono miłośników domowych wyrobów wędliniarskich stale się powiększa. Zaczęliśmy na nowo cenić sobie smak, ale też jakość produktów, dlatego zwracamy uwagę na etykiety i omijamy te towary, których skład przyprawia nas o mdłości. Na szczęście w łatwy sposób możemy samemu przygotowywać domowe wędliny, a jeśli brakuje nam czasu, z pewnością w okolicy znajdziemy zaufanego dostawcę, który zachwyci nas swoją ofertą. Warto się rozejrzeć.