Z kawą kojarzy się przede wszystkim Brazylię, którą nazywa się krajem kawy, gdyż jest jej największym producentem. Inne kraje powiązane z tą rośliną i napojem to Etiopia, gdzie po raz pierwszy je odkryto oraz Jemen, gdyż tam zaczęto z kawy tworzyć napój, który dziś znamy jako właśnie kawa. Roślina kawy jest jednak produkowana również w Papui-Nowej Gwinei.
Kawa Lamari – prawdziwa kawa z dalekiej Papui-Nowej Gwinei.
O kawie Lamari mówi się, że jest połączona z Nową Gwineą. Jest tak dlatego, że uprawia się ją we wschodniej części tego wyspiarskiego kraju. Rośnie tam na wyżynach, które znajdują się nawet do 2200 metrów nad poziomem morza, a uprawa ma miejsce w małych, lokalnych gospodarstwach rolnych. Dlatego kawa ta to prawdziwa część tego kraju. Ma ona niesamowicie unikalne aromaty, a ponadot ciekawy profil smakowy. Jest to kawa o sporej kwasowości, za to posiada niewielką zawartość kofeiny. Lamari to 100% Arabica, która w smaku jest słodka, lecz posiada nuty cytrusowe i wiśniowe. Jej aromat z kolei przyciąga olejkiem migdałowym i marcepanem, przez który przebijają się przyprawy korzenne oraz pomarańcza.
Lamari jest słodka i orzeźwiająca i dlatego sprawdzi się wręcz wybitnie jako baza do caffe latte. O tym jak dobrze przyrządzić ten bardzo lubiany w naszym kraju rodzaj kawy można dowiedzieć się czytając stronę https://blueberryroasters.pl/pl/blog/jak-przygotowac-idealna-kawe-latte-sprawdz-nasz-przepis-na-caffe-latte-1478165768.html. Więcej ciekawych informacji z kolei poznacie na portalu fit4u.com.pl.