Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Augustów

Wielu nie wie, ale historia konserw sięga dalekiej przeszłość - nawet czasów starożytności. W czasach, gdy nie było lodówek do przechowywania żywności, używano tylko konserw. Od prawidłowego przechowywania żywności zależało nie tylko to, czy ludność będzie mogła cieszyć się niektórymi przysmakami zimą, ale nawet to, czy przeżyje cały naród. Ponadto żywność w puszkach była aktywnie wykorzystywana (jak obecnie) do dostarczania żywności podczas długich podróży, wojen lub kampanii wojennych. Sól uważana jest za pierwszy konserwant, dzięki któremu smalec i mięso mogło być konserwowane przez długi czas. Jednak z biegiem czasu metody konserwacji uległy zmianom i obecnie żywność w puszkach jest używana nie tylko jako pożywienie podczas długich wędrówek, ale także w życiu codziennym. Co to oznacza dla naszego zdrowia?

konserwy

Zalety i wady konserw

Teraz na sklepowych półkach oprócz zwykłych konserw z mięsem i rybami można znaleźć gotowe płatki zbożowe, a nawet całe posiłki. Jest to bardzo wygodne - otworzyliśmy, podgrzaliśmy (a to i tak nie zawsze jest wymagane) i nasz obiad jest gotowy. Ponadto konserwy pozwalają na bardzo opłacalny zakup egzotycznych produktów, które w swojej zwykłej postaci są niezwykle drogie. Produkty w konserwach to jednak nie tylko same korzyści i wygoda. Zacznijmy od ich obfitości w sól, cukier i ocet, czyli w konserwanty znane od czasów starożytnych. Jeżeli spożywamy te składniki w dużych ilościach, możemy spodziewać się negatywnych skutków dla naszego organizmu. Na przykład nadmiar soli zaburza wiele procesów w organizmie, a cukier jest węglowodanem prostym, który dodatkowo psuje zęby i przyczynia się do otyłości. Ocet i inne kwasy w dużych ilościach mogą natomiast znacząco uszkodzić układ pokarmowy człowieka. Ważne jest, aby zrozumieć, że prawie wszystkie konserwy zawierają dużą ilość, chociażby jednego z trzech wymienionych powyżej składników. Musimy pamiętać, że wszystkie ryby w puszkach są solone, nie wspominając nawet o ogórkach, natomiast w przypadku ananasów mamy do czynienia z są nienaturalnie słodkim smakiem. Konserwy mogą dodatkowo zawierać dużo tłuszczu lub oleju.

Jak ograniczyć spożycie konserw?

Nie można powiedzieć, że konserwy to czyste zło umieszczone w szklanym słoiku lub metalowej puszcze. Czasami nie można obejść się bez konserw (np. w trakcie podróży), ale ważne jest, aby starannie wybrać producenta i zawsze czytać skład i zawartość kaloryczną konserw. Jeżeli główną przyczyną, dlaczego sięgamy po konserwy, jest brak czasu, możemy zdecydować się na catering dietetyczny Augustów i dietę pudełkową.