Jak rozpoznać dobre jakościowo wędliny z ekologicznych masarni?

Wędliny są jednym z najczęściej konsumowanych przez Polaków produktów. Kto z nas może wyobrazić sobie chociażby poranne kanapki na śniadanie bez dobrej, swojskiej wędliny. Mimo tego, że obecnie żyjemy w dość szybkim tempie, w ciąż przykładamy ogromną uwagę do zdrowego żywienia, a przede wszystkim do produktów ekologicznych. To właśnie dzięki nim unikamy produktów wysoko przetworzonych i nafaszerowanych chemią. Niemniej jednak w przypadku wybierania wędlin, ekologia schodzi na drugi plan. W sklepach bowiem widzimy różnorodnego rodzaju wędliny zapakowane w plastik. Nie zastanawiając się długo, wybieramy to, co lubimy najbardziej. Okazuje się, że tego typu wędliny nie mają nic wspólnego z ekologią. Jak więc rozpoznać dobrej jakości produkty, które pochodzą z ekologicznych, polskich masarni?

Zwróć uwagę na wygląd i skład

Okazuje się, że w momencie kiedy decydujemy się na zakup wędliny, nasze kulinarne upodobania powinny zejść na drugi plan. By wybrać ekologiczne produkty z polskich masarni należy przede wszystkim wziąć pod uwagę zarówno wygląd jak i skład wędlin. Okazuje się, że to właśnie skład jest wyznacznikiem jej jakości. Mówiąc prościej- im więcej znajdziemy w składzie wędliny ulepszaczy smaku, to możemy spodziewać się gorszej jakości i tym samym gorszego smaku. Zanim ostatecznie włożymy dany produkt do naszego koszyka zakupowego, warto więc zwrócić największą uwagę na to, ile mięsa znajduje się w 100 gramach danej wędliny. W tym wypadku, najlepiej kierować się zasadą im więcej tym lepiej. Jeśli dobrze poszukamy, to wędliny z polskiej marani zawierają nawet 100% mięsa w 100 gramach. Co jeszcze jest kluczowe przy wyborze naturalnych? Otóż pamiętajmy, naturalne wędliny jakie oferuje masarnia są smaczne same w sobie, co za tym idzie ich skład będzie możliwe jak najkrótszy. Od razu lepiej jest zrezygnować z produktu, który w swoim składzie zawiera mięso oddzielone mechanicznie czyli MOM, białko sojowe, czy nawet aromat dymu wędzarniczego. Warto również pamiętać, że naturalne wędliny z masarni często mają niejednolity kształt, a także są dość suche. W ich przekroju z łatwością zauważymy także włókna mięsa.

Gdzie kupić wędliny naturalne?

Z pewnością naturalne wędliny, pochodzące z polskich masarni niezwykle trudno będzie znaleźć w wielkopowierzchniowych marketach. Jeśli jednak nie mamy innej możliwości, warto dokładnie sprawdzić dział z produktami ekologicznymi. Zrezygnujmy z przeczesywania lodówek z wędlinami na zwykłym, mięsnym dziale, gdyż rzadko zdarza się, że produkty tam wystawione pochodzą z polskich masarni. Wędliny naturalne można także kupić właśnie w lokalnych masarniach, gdzie mamy pewność z jakiego źródła one pochodzą i w jaki sposób są one obrabiane i wędzone. Wówczas nie tylko takie wędliny będą miały niepowtarzalny smak, ale również i aromat, a co najważniejsze będą całkowicie wolne od szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych i sztucznych ulepszaczy smaku. Masarnie często oferują dostawy świeżych wędlin, więc można nawiązać z nimi taką współpracę.